Historia

Vi har anor av läderhantverk sedan 1958 då min pappa, Arne Nilsson, började jobba på skofabrik i Falkenberg. Bilden på min pappa är tagen i slutet på 50-talet eller början på 60-talet.

1993 började även jag att tillverka skor, då främst träskor. Jag och min far höll tillsammans igång tillverkningen i hans 40 m2 stora garage i mitt barndomshem på Hjortsberg i Falkenberg. 2006 fick träskor ett uppsving och vi startade www.dojjan.nu  och senare även www.myclogs.se  och www.marcusochson.se . 2015 flyttade vi till nybyggda, större lokaler på Smedjeholmen. Pappa är numera pensionär men tittar in i fabriken nästan varje dag (han har dessutom renoverat garaget hemma och kan för första gången sedan 1979 köra in bilen!).

2012 var jag på mässa i Bologna där jag varit många gånger genom åren. Jag letar framförallt nya material till träskor. På en middag på kvällen hörde jag talas om en bältesfabrik i Pisa som gått i konkurs och var till salu. Jag ringde min fru och frågade om jag skulle åka dit. Åk! sa hon. Jag gjorde faktiskt aldrig det men jag kunde inte heller släppa tanken på att tillverka bälten. Jag ville tillverka riktiga bälten med riktigt bra material. Riktigt genuint hantverk.
Väl hemma i Falkenberg igen började jag leta material, verktyg och maskiner för att tillverka bälten. Jag byggde om min friggebod till en 13,5 m2 liten bältesfabrik (det fanns inte plats för mer tillverkning i pappas garage). 2013 började jag tillverka bälten till mig själv, familj och vänner. Jag gjorde studiebesök på bältesfabriken i Sverige och jag åkte på kurs till England. Jag sålde några fler bälten via Facebook.

2012 stänger min leverantör av träbottnar på Öland. Arbetet med att hitta ny leverantör tar lång tid men till slut finner jag vad jag söker i Kroatien. Designar nya träbottnar, börjar importera och säljer numera även vidare till andra trätoffelfabriker i Sverige, Tyskland och USA.

Februari 2014 öppnade vi www.marcusochson.se Jag tror ärligen att vi kan erbjuda den bästa möjliga kvalité som finns på bälten idag. Vi använder oss endast av vegetabiliskt, garvat läder från Sverige www.tarnsjogarveri.com och Italien www.gbcuoio.it  

Sommaren 2014 började vi även tillverka och sälja fler produkter: iPad och iPhonefodral samt väskor av olika slag.

2015 designar jag en ny botten i Polen. En kombination av polyuretan och trä för mjuk och tyst gång på hårda golv. Besöker du ett sjukhus i Sverige idag garanterar jag att de finns på springande fötter i korridorerna.

2015 är vi tre personer som jobbar i fabriken. Vi tillverkar över 10 000 par träskor om året och har även så smått börjat tillverka datorväskor, necessärer och andra små lädervaror.